Omgevingsvergunning aanvragen?
Teken Direct helpt u graag. Vraag een offerte aan!
Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig?
U wilt een omgevingsvergunning aanvraagen. Maar waar te beginnen? Bij het plannen van een bouw- of verbouwproject kan het noodzakelijk zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen. Een omgevingsvergunning is verplicht in de volgende situaties:
-
Nieuwbouw: Voor het plaatsen van een nieuw gebouw, zoals een woning, garage of schuur, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt ook voor het bouwen van een aanbouw of serre aan uw bestaande woning.
-
Uitbreiding van een gebouw: Als u een bestaand gebouw wilt uitbreiden, bijvoorbeeld door een extra verdieping, een dakkapel of een uitbouw, heeft u een omgevingsvergunning nodig.
-
Constructieve wijzigingen: Bij het aanbrengen van constructieve veranderingen, zoals het verwijderen van dragende muren, het plaatsen van nieuwe funderingen of het veranderen van de draagstructuur, is een omgevingsvergunning vereist.
-
Bouwtechnische aanpassingen: Voor bouwtechnische aanpassingen die invloed hebben op de veiligheid en stabiliteit van een gebouw, zoals het installeren van nieuwe trappen, balkons of galerijen, moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
-
Vergroten van de woonruimte: Wanneer u de woonruimte wilt vergroten door bijvoorbeeld het bouwen van een dakopbouw of het samenvoegen van meerdere wooneenheden, heeft u een omgevingsvergunning nodig.
-
Bouwen op beschermde locaties: Voor bouwprojecten op locaties die onder beschermde stads- of dorpsgezichten vallen, of binnen milieubeschermingsgebieden, is een omgevingsvergunning verplicht.
U kunt pas starten met bouwen na de definitieve verkrijging van een omgevingsvergunning.
Welke soorten vergunningen moet u aanvragen?
Het aanvragen van een Omgevingsvergunning loop via het omgevingsloket. In dit loket moet u uw plan op een bouwtechnische manier onderbouwen en omschrijven. Het aanvragen van de Omgevingsvergunning bestaat uit verschillende onderdelen. De omgevingsplanvergunning en de bouwtechnische vergunning. Bij de omgevingsplan vergunning ligt de focus op hoe uw verbouwing binnen de omgeving en de geldende wet en regelgeving past deze regels zijn vastgelegd door uw gemeente. De bouwtechnische vergunning is er om te checken of uw plan voldoet aan de bouwtechnische eisen die zijn vastgelegd in het bouwbesluit.
Omgevingsplanvergunning
Een omgevingsplanvergunning, ook wel een Omgevingsvergunning genoemd, is een integrale vergunning die nodig is voor bouw- en verbouwprojecten die afwijken van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan bepaalt hoe gronden en gebouwen binnen een bepaalde gemeente mogen worden gebruikt. Als uw bouwplannen niet passen binnen dit bestemmingsplan, moet u een omgevingsplanvergunning aanvragen.
Bouwtechnische vergunning
Een bouwtechnische vergunning is een onderdeel van de Omgevingsvergunning en richt zich specifiek op de bouwtechnische aspecten van een project. Dit omvat de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu van het bouwwerk.
Hoe lang duur het om een omgevingsvergunning te krijgen?
De duur van het verkrijgen van een Omgevingsvergunning in Nederland kan variëren afhankelijk van het type vergunning en de complexiteit van het project. Over het algemeen zijn er twee procedures: de reguliere procedure en de uitgebreide procedure.
Reguliere procedure:
- Beslistermijn: De gemeente moet binnen 8 weken een besluit nemen. Deze termijn kan eenmaal met 6 weken worden verlengd.
- Publicatie: Na het besluit wordt de vergunning gepubliceerd. Er is daarna nog een bezwaartermijn van 6 weken waarin belanghebbenden bezwaar kunnen maken.
Uitgebreide procedure:
- Beslistermijn: De gemeente moet binnen 26 weken een besluit nemen. Deze termijn kan eenmaal met maximaal 6 weken worden verlengd.
- Publicatie en zienswijzen: Voorafgaand aan het besluit wordt een ontwerpbesluit gepubliceerd en kunnen belanghebbenden gedurende 6 weken hun zienswijzen indienen. Na het definitieve besluit geldt ook hier een bezwaartermijn van 6 weken.
Het is belangrijk om te weten dat deze termijnen richtlijnen zijn en dat in de praktijk de duur kan variëren afhankelijk van factoren zoals de volledigheid van de aanvraag, de reacties van belanghebbenden, en de werkdruk bij de gemeente.